Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Aranygaluska vanília sodóval

2011.11.17

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2,5 dl tej, pici só

+ a töltéshez: 5 dkg margarin, 8 dkg darált dió, 5 dkg cukor, egy citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola

A sodóhoz: 1/2 l tej, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 kk liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg vaj

Elkészítése: 

A tésztához langyos tejben a cukorral felfuttajuk az élesztőt. Közben a lisztet, tojássárgáját, vajat, sót összekeverjük és hozzáöntjük az élsztős tejet is. Alaposan eldolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük.

Addig míg a tészta megkel, kizsírozunk, vagy vajazunk egy kuglóf formát, vagy egy torta formát.

Ha a tészta már megkelt, megolvasztjuk az 5 dkg vajat. A tésztából egy olvasztott vajba mártott evőkanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőformánkba. Ha egy sort leraktunk, mehet rá a cukros dió és mazsola fele és egy kis reszelt citromhéj is. Utána a második réteget is hasonlóképpen szaggatjuk a tésztából, arra is cukros dió és mazsola kerül és ha maradt egy pici olvasztott vaj, azzal is leöntjük. A tészta a formánk 3/4-éig érjen. Újabb fél óráig letakarva meleg helyen kelesztjük.

Ha már csak egy ujjnyi hiányzik a forma tetejétől számítva, megkenjük a maradék tojásfehérjével és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Míg a tészta sül, elkészítjük a sodót. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, 1 dl tejet. Közben egy másik edényben feltesszük forrni a maradék tejet. Ha felforrt, hozzáadjuk az előbb elkészített masszát és kevergetve forrásig főzzük. A végén hozzáadjuk a vajat, azzal is elkeverjük és kész is.

Tipp: Nemcsak vanília sodóval, hanem hígabb pudinggal, vagy baracklekvárral is fogyasztható!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.