Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fahéjas-meggyes pite

2012.10.03

Hozzávalók a tésztához:  25 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, 15 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna + 1  tojásfehérje a kenéshez, 1 csomag vaníliás cukor, pici fahéj

A töltelékhez: kb. 4 bögre magozott meggy, 3-4 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg + zsemlemorzsa

Elkészítés: A tészta hozzávalóit kézzel alaposan összegyúrjuk, tehát a lisztet, vajat, tejfölt, sót, cukrot, tojássárgáját, szódabikarbónát, majd folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. 

Közben a töltelékhez kimagozzuk a meggyet, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget, elkeverjük. 

Ha a tészta lehűlt, kivesszük a hűtőből és megfelezzük. 2 részre osztjuk és egyenlő nagyságú lapokat nyújtunk belőle a formánknak megfelelően. A sütőforma lehet tortaforma vagy más, a lényeg, hogy kivajazzuk és lisztezzük, vagy vajazzuk és sütőpapírt helyezzünk az aljára. Utána mehet bele a tészta egyik fele, amit megszórunk pár evőkanál zsemlemorzsával. Ezt azért tesszük, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztánkat. Ha ez is megvan, mehet rá a töltelék egyenletesen elosztva, majd a másik kinyújtott tésztalap is. A tetejét megkenjük a visszamaradt tojásfehérjével, megszórjuk fahéjas vaníliás cukorral, villával megszúrkáljuk, hogy a fölösleges hő távozhasson majd sütés közben. Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. 

Tipp: A tésztalapokat a legegyszerűbben 2 folpack között végezhetjük el, így a tészta nem tapad rá a nyújtófára és a mosogatást is megspóroljuk vele! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.