Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kapros-túrós béles

2012.01.18

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 4 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 evőkanál cukor, 1 pici só, 2 tojás, 12 dkg margarin

A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojás, kapor

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben 3 evőkanál cukorral felfuttatom.  A liszthez hozzátesszük a tojásokat, sót, tejfölt, élesztős tejet. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, összedolgozzuk és letakarva 1órán át kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojással, mazsolával, reszelt citromhéjjal és kaporral. 

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Kockákra vágjuk a tésztát és mindegyik közepébe belehelyezzük a tölteléket. A szemben lévő csücsköket jól összenyomjuk, majd a béleseket felvert tojással lekenjük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütjük. Ha megsültek, még melegen lekenjük olvasztott margarinnal, hogy szép fényük legyen és ne száradjanak ki.