Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mazsola pite

2011.10.14

 Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, 15 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja + 1 tojás fehérje a kenéshez

A töltelékhez: kb. 5 dkg darált dió, 4-5 idared/jonatán alma, ízlés szerint cukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg mazsola

Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, vajat, tejfölt, tojássárgáját, cukrot, citrom reszelt héját, majd morzsolgatva alaposan eldolgozzuk a tésztát. Ha már összeállt, rövid időre hűtőbe tesszük és pihentetjük. (Ez azért fontos, hogy a kezünk melegétől megolvadt vaj megszilárduljon, könnyen összeálljon és ne ragadjon a tészta.)

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vaníliás cukorral és hozzáadjuk a mazsolát is.

Ha legalább negyed órát pihent a tészta, kivesszük a hűtőből. 2/3-1/3 arányban kettéosztjuk, majd a nagyobb adag tésztát megpróbáljuk akkorára kinyújtani, mint a sütőforma. (Én kerek pite formát/gyümölcstorta formát használok hozzá.) A formát természetesen kivajazzuk, lisztezzük és ügyesen belehelyezzük, belenyomkodjuk a kinyújtott tésztát. Alaposan megszórjuk darált dióval, ami azért szükséges, hogy az alma nedvességét felszívja. A dióra megy az almatöltelék, majd a tetejére a maradék tésztából hosszú gilisztákat sodrunk. Ezeket átlósan ráhelyezzük a töltelék tetejére, picit le is nyomkodhatjuk őket. Ezután egy tojás fehérjével lekenjük az egészet, hogy szép aranybarnára süljön. Előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt kész.

Tipp: Ha túl sok levet eresztett az alma, lazán kinyomkodjuk és csak így helyezzük a dió tetejére, nehogy eláztassa a sütit!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.