Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Borscs (orosz céklaleves)

2011.04.05

Hozzávalók:

  • 40 dkg cékla
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 30 dkg fehérkáposzta
  • 10-12 szál snidling
  • 30 dkg marhalábszár (leveshús)
  • 50 dkg marhacsont
  • 1 babérlevél
  • 2+2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés: A céklát megmossuk, meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. A húst és csontot megmossuk és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babaérlevelet, sót, borsot és lassú tűzön puhára főzzük.

Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát. Hozzáadjuk a cukrot, paradicsompürét, néhány csepp citromlevet és kevés sót. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk.

Egy nagyobb edényben a maradék 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a répaféléket és néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, pici sót, borsot és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. A végén mehet bele a cékla is a levével együtt.

Kivesszüók a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. Utána a levest a zöldségekhez szűrjük és felforraljuk. A tejfölt liszttel simára keverjük és hozzáadjuk a leveshez. (Hőkiegyenlítéssel dolgozzunk, hogy nehogy csomós maradjon!) Majd mehet bele a hús és pici citromlé. Ezzel is összeforraljuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk.

Tipp: Külön csészében további tejfölt adhatunk mellé!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.